Arabika KOPI LUWAK – Indonezja

200.902,004.90

Moc: 
Kwasowatość:

Kawa naturalna wysokogatungowa nie jest poddawana żadnym procesom technologicznym i nie zawiera żadnych dodatków. Każdy gatunek posiada swój własny niepowtarzalny aromat i smak zależny od miejsca, z którego pochodzi.

 

 

KawaGatunek kawy pochodzący z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatychłaskuna palmowego (Paradoxurus hermaphroditus), nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak.

Łaskun chętnie zjada owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Po nadtrawieniu przez enzymy trawienne i lekkim sfermentowaniu przez bakterie produkujące kwas mlekowy ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy i są wydalane. Zwierzę zjada tylko najlepsze owoce, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak i kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat. Po oczyszczeniu kawę przetwarza się w typowy sposób. 

Shopping Cart