Robusta – mieszanka robust

15.9062.90

 

Moc:
Kwasowatość:

Kawa naturalna nie jest poddawana żadnym procesom technologicznym i nie zawiera żadnych dodatków. Każdy gatunek posiada swój własny niepowtarzalny aromat i smak zależny od miejsca, z którego pochodzi.

Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji (kawa rozpuszczalna) ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Jest to jedna najpopularniejszych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Miliony osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki tego niezwykłego naparu. Aromat kawy należy do najlepiej rozpoznawanych zapachów na świecie. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia.

Robusta (Coffea canephora) rośnie szybciej niż Arabika i wcześniej owocuje. Jest bardziej odporna na zmiany klimatu, choroby i szkodniki co sprawia, że ​​jest łatwiejsza i tańsza w uprawie. Robusta jest w stanie wytrzymać w cieplejszym klimacie, preferując stałą temperaturę między 25 a 30 °C. Pozwala to wzrastać jej na znacznie niższych wysokościach niż Arabika. W porównaniu z kawą Arabika, ma charakterystyczny, ostrzejszy i bardziej kwaskowaty smak. Robusta jest stosowana głównie w mieszankach kaw.

Shopping Cart